Komentarz do oświadczenia stowarzyszenia RKW

Taki list rozsyłany jest do wolontariuszy i sympatyków RKW.

nasz komentarz:

Z prawdziwym żalem odnotowujemy, że pan Jerzy Targalski, Prezes Stowarzyszenia RKW – Ruch Kontroli Wyborów – Ruch Kontroli Władzy, rozpowszechnia oświadczenie dyskredytujące Ruch Kontroli Wyborów, nasz List do Władz Rzeczypospolitej z 19 grudnia 2016 r. i Koncepcję Systemu Wyborczego RKW, które zainicjowały debatę na temat zmian prawa wyborczego w Polsce, choć jeszcze 3 tygodnie temu prominentni przedstawiciele Stowarzyszenia 3xRKW jak pan Marcin Dybowski, przedstawiali publicznie nasz list i Koncepcję jako swoją inicjatywę, zaś dokumenty przez nas opracowane jako własne:

Przyjmujemy oświadczenie pana prezesa Jerzego Targalskiego z prawdziwą przykrością, gdyż dotychczas bardzo blisko współpracowaliśmy z wieloma członkami i koordynatorami Stowarzyszenia 3xRKW w trakcie wyborów w roku 2015 i ta współpraca trwa nadal – ostatnio w proteście „Miasteczko Namiotowe „Uwolnić Miernika. Zamknąć Michnika” przed Sądem Najwyższym w Warszawie.

Oświadczenie p. Targalskiego, zamiast włączenia się we wspólną pracę i dyskusję nad najważniejszymi problemami Rzeczypospolitej, jak prawo wyborcze i wymiar sprawiedliwości, jest kolejnym przejawem polskiego piekiełka, wewnętrznych personalnych swarów, które tylekroć w przeszłości nas Polaków gubiły, a nierzadko było inspirowane i podsycane przez wrogów Polski. Liczymy na dalszą dobrą współpracę z członkami i koordynatorami Stowarzyszenia 3xRKW i jesteśmy otwarci na szeroką debatę na temat koniecznej reformy systemu wyborczego i systemu sprawiedliwości w Polsce.